Maide Mine Cinoğlu
Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünden yüksek şeref derecesiyle mezun olduktan sonra aynı bölüm ve üniversitede ergenlerin ahlaki gelişimi, toplumsal cinsiyet algıları ve sosyal medya bağımlılıkları üzerine yaptığım yüksek lisans tezi ile Çocuk Gelişimi Uzmanı oldum. Bu alanda kendimi geliştirmek istediğim için aynı bölüm ve üniversitede Doktora eğitimime devam ediyorum.
Riskli çocuk değerlendirmesi, takibi ve gelişimine uygun müdahale programları oluşturarak zihinsel engel, öğrenme güçlüğü, otizm spektrum bozukluğu (tipik, atipik otizm ve Asperger sendromu) tanılarına ek olarak tanı almış ve almamış dikkat eksikliği ve üstün potansiyelli çocuklarla çalışmalar yapmaktayım. Uyaran eksikliği veya ekran maruziyeti sebebiyle bu tanı gruplarından herhangi birinin riski ile yönlendirilen ve çocuklarla gelişimsel müdahale programları oluşturup uygulamaktayım.
Bu programların içeriğini; eleştirel düşünme becerisini temel alan P4C yaklaşımı, Scamper yöntemi ile yaratıcılığı destekleyici yaklaşımlar, İşlemleme hızı, görsel ve işitsel dikkati geliştirici etkinlikler, özgüven, özsaygı ve öz şefkat tabanlı duyarlı bakım prensipleri ile oluşturuyorum.
Çocuk ile çalışırken iş birliği yapmam gereken en önemli kişilerin ebeveynler/bakım verenler olduğu bilinciyle seanslara ek olarak çocuk odaklı aile danışmanlığı sürecini titizlikle ilerletmeye özen gösterdim. Bu açıdan bir uyumsuzluğu ya da problemi, ebeveynlerin tanımlamaya çalışması ve bu zorluk hakkında bir uzmana danışması kıymetlidir.
ÇALIŞMA ALANLARIM
· Şefkat ve güvenli bağlanma odaklı, destekleyici bir ebeveyn nasıl olabilirsiniz? Çocuğunuz büyürken onu nasıl ve hangi konularda destekleyebilirsiniz?
· Doğum öncesi (ebeveyn olmaya hazırlanılan annenin tüm hamilelik süreci), bebeklik (0-3 yaş), erken çocukluk (4-6 yaş), orta çocukluk (7-11 yaş) ve ergenlik (12 yaş ve sonrası- son dönemlerde ergenlik yaşı 25 olarak nitelendirilir) dönemlerinin gereksinimleri nelerdir? Kısacası 0-18 yaş arası çocuğunuzun gelişimsel süreci nasıl ilerler? Neler normaldir, neler hakkında düzenlemeler yapmalıyız?
· Doktor yönlendirmesi sonucunda gelişimsel destek alması faydalı olacak olan çocuğunuz ile süreci nasıl ilerletebiliriz?
· Alt ıslatma, parmak emme, tırnak yeme gibi uyum problemlerine nasıl yaklaşmalıyız?
· Kardeş kıskançlığı gibi zorlu yaşam olaylarında (aileye yeni bir kardeş katılması, ebeveynlerin boşanma süreci ve ölüm kavramının çocuğa anlatılması) çocuk ile nasıl bir iletişim kurulması gelişimini destekleyici olur?
· Tuvalet eğitimi, günlük yaşam becerileri gibi beceri kazanımlarında süreci nasıl ilerletebiliriz, nasıl rutinler oluşturarak çocuklara sorumluluk bilinci kazandırabiliriz?
· Kısacası çocuklar büyürken çocuğa odaklanıp, çocuğu tanıyarak çocuğun özüne ve kişiliğine uygun beklentilerle nasıl pozitif ebeveynlik sağlayabilirsiniz bunlar üzerine konuşmak isterim.
· Uyku danışmanlığı.
Çocuğunuz için yapacağınız yatırımın maliyeti düşüktür. Çıktılarını ise misli olarak alabilirsiniz.
EĞİTİMLER/SERTİFİKALAR
- Resim Analizi Eğitimi
- Çocuklar İçin Felsefe (P4C) Eğitimi
- Ortam Etkinliklerine Dayalı Paket Program Sistemi (OPA)
- Bağlanma Temelli Ebeveynlik Atölyesi- Hacettepe Üniversitesi
- AGTE- Ankara Gelişim Envanteri Testi
- Bender Gestalt Görsel Motor Algı Testi
- Denver II Gelişimsel Tarama Testi
- Metropolitan Okul Olgunluk Testi
- TİGE (Türkçe İletişim Gelişimi Envanteri)
Uzman hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için lütfen giriş yapın!
Zaten üye olduysanız lütfen giriş yapın. Henüz üyemiz değilseniz hemen üye olun.